måndag 1 mars 2010

Sommarkurser för pirater

I ett försök att bredda min bildning inom mitt politiska intresseområde och samtidigt hitta en inkomstkälla (i form av csn-lån) under sommaren tag jag en titt på vilka sommarkurser som ges på distans som skulle kunna vara intressanta för en pirat i år. Sista ansökningsdagen är den 15:e mars, så om du själv funderar på att plugga i sommar kanske nedanstående kurser kan vara intressanta. Hör gärna av dig om du sökt in på någon av dem, vem vet, vi kanske blir kursare under sommaren i så fall :-)

Alla kurserna som jag listat är distanskurser över internet som ges helt utan fysiska sammankomster. Alla kurserna omfattar 7,5 högskolepoäng.

Öppenhet på internet
Kursen fokuserar på det kunskapsfält inom området digitala kulturer som behandlar olika former av en öppen kultur på Internet. Under kursen behandlas därför bland annat Open Culture, Open Source, Creative Commons, Open Access, olika former av kollaborativt utvecklade produkter och tjänster samt de aktuella rörelser på Internet som syftar till att öka tillgängligheten till information i digital form.
Umeå Universitet (anmälningskod: UMU-92737)

Internet och World Wide Web
Du får lära dig hur Internet skapades och varför World Wide Web har gjort världen platt. Kursen beskriver hur Internet skapar förutsättningar för nya sätt att kommunicera och samarbeta, både professionellt och privat på nätet. Aktuella begrepp, Web 2.0 och Cloud computing, behandlas.
Högskolan i Kristianstad (anmälningskod: HKR-61016)

Wikipedia - Författande, trovärdighet och teknik
Hur redigerar och administrerar man en wiki? Hur kan studenter, lärare, bibliotekarier och journalister använda och förhålla sig till Wikipedia? Vad är den viktigaste kritiken? Vilken forskning finns?
Mittuniversitetet (anmälningskod: MIU-22289)

Att skriva för webben och interaktiva medier
Webben och andra interaktiva medier är det snabbast växande massmediet sedan mitten av 1990-talet. Detta unga och dynamiska medium ställer dock särskilda krav, inte minst på texten. Kursen ger konkreta och praktiska - såväl som teoretiska - kunskaper om de nya medierna och skrivandet. Kursen går även igenom Internets många övriga dimensioner (video, multimedia, webb 2.0, etc.). Kursen innehåller skriv- och analysövningar.
Södertörns högskola (anmälningskod: SH-18168)

Musikjuridik i ett branschperspektiv
Kursen behandlar upphovsrätt sett ur ett branschperspektiv samt avtalssituationer mellan bolag, förläggare, kompositör, musiker. Vi presenterar olika yrkesroller och organisationer inom branschen och vi diskuterar PR och skivutgivning.
Linnéuniversitetet (anmälningskod: LNU-75512)

Social mjukvara och web 2.0
Social mjukvara och web 2.0 är två begrepp som beskriver ett flertal olika webbaserade mjukvarusystem, som t.ex. Facebook, YouTube och Wikipedia. Dessa karaktäriseras av att de låter sina användare interagera och dela information med varandra. Denna kurs belyser framväxten och användandet av social mjukvara. Hur används de interaktiva funktioner som tekniken möjliggör för kommunikation i samhälle, företag och offentlig verksamhet? Vilka använder social mjukvara och vilka följder kan användandet tänkas få? Förutom tillbakablickar på den sociala mjukvarans historik innehåller kursen utblickar mot den tänkbara framtida utvecklingen inom området.
Uppsala universitet (anmälningskod: UU-76033)

5 kommentarer:

Olof sa...

http://www.utbildning.gu.se/kurser/kurs_information?courseId=TIG010

Ingen sommarkurs, men annars såg den väldigt fin ut :)

Unknown sa...

Tack för tipsen, ska anmäla mig till musikjuridikkursen så fort jag kan, såg väldigt intressant ut.

Kan för övrigt rekommendera Öppenhet på Internet kursen då jag har gått den tidigare.

Vill även slå ett slag för en av referensböckerna till den kursen "Katedralen och Basaren" väldigt läsvärd även om man inte tänkt gå kursen.

@collentine sa...

tack för tipsen! Ska fundera lite och kanske studera halv-tid åtminstone...

Mab sa...

Olof:
Får se, jag kanske klämmer in den kursen i höst, den verkar helt klart läsvärd :-)

MatsJn:
Du kan ta kontakt med Emil Paulsrud om du vill ha lite mer info om den musikjuridikkursen. Har för mig han läste den ganska nyligen.

Öppenhet på internet var mitt förstahandsval, som jag verkligen hoppas kunna gå.

Ella Brodin sa...

Bra initiativ att lista dessa! Funderar på att läsa musikjuridikkursen.